Det hele startede som et forsøg i vindueskarmen i foråret.
Jeg købte et brev med basilikumfrø, fordi jeg tænkte i år! Skal vi prøve noget andet end at købe den sædvanelige busk i supermarkedet eller planteskolen.
Til min store overraskelse tror jeg at alle frøene jeg såede ud, faktisk spirede! Og jeg priklede derfor næsten alle de små kim-planter om i potter.
I løbet af sommeren har vi så brugt hvad vi nu plejer, til pesto (portions lavet til aftensmad), kødsovs, pizza og meget mere.

Men nu var planterne begyndt at blomstre, og det siger de kloge ikke er godt for smagen! Og ikke mindst, så stopper den fine produktion af blade.
Derfor tog jeg lørdag aften min beskærersaks med på tur i haven, og klippede alle undtagen 2 planter kraftigt ned.
Jeg tog det med ind i skålen og vaskede det i håndvasken, og så brugte jeg 1 time på at plukke blade.
Det er lidt et forsøg også i forhold til om planterne ude i haven faktisk kan nå at komme sig, og sætte flere nye skud og blade. Men om ikke andet, så fik vi en flot høst her.

Søndag, fandt vi så skålen frem fra køleskabet hvor bladene havde stået natten over.
Fandt mandler frem og hakkede dem ret fint (det har vi valgt denne gang pga. priserne på nødder. De er er noget billigere end pinjekerner), der blev revet parmesan ost, hvidløg og olivenolie.

Det hele blev ført op i food processoren og smagt til med salt og pepper.

Vi lykkedes med at få lavet 7 glas med pesto i 3 omgange. Så det var en super fin høst og det har da givet et super fint lager af en super lækker hjemmelavet pesto.

Jeg vil ikke gå så meget op i opskrift, for dem er der massere af derude på det store web, og alle er forskellige, men her er en kort opsummering:

  • 3 håndfulde basilikumblade
  • 1 dl fint hakket mandler
  • 1 fed hvidløg
  • 1 håndfuld revet parmesan ost
  • 1,5 dl oliven olie
  • Lidt salt og pepper

Den vigtige detalje, for at få pestoen til at kunne holde sig i op til 1 år, handler om at få rengjort glas med kogende vand og atemon.
Dertil anbefaler rigtig mange at hælde olie over pestoen i glasset.

Smagen er vi ikke i tvivl om, det smagte sindssyg lækkert da vi stod og smagte til i processen. Det spændende for os, er holdbarheden. Fordi det er første gang vi producere så stor en mængde til køleskabet.
Og så er der spørgsmålet om hvordan planterne reagere ude i haven 🙂
Men det er helt sikkert, at vi kører en omgang igen til næste år!

2 thoughts on “Basilikum høstet og pesto kommet på glas!”

    1. Hej Jacob,
      Den nåede slet ikke at blive dårlig, vi spiste den sidste 3 måneder efter de var lavet.
      Har ikke lavet et forsøg 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *